Restauracja Chłodna 15
00-891 Warsaw, Polska
Restauracja Chłodna 15 Informacje o firmie
Ogólne informacje
Nowa, francuska restauracja w Warszawie
Chłodna 15 by Arkadiusz Wilamowski - prawdziwy francuski smak w sercu Warszawy
Na kulinarnej mapie Warszawy, powstało nowe i zarazem niezwykłe miejsce, w którym dobry smak, najwyższej klasy kuchnia i przytulne wnętrze, łączą się ze sobą tworząc wyjątkową kombinację.
Chłodna 15 wprowadza w świat wyszukanych smaków kuchni francuskiej, a te tradycyjne przedstawia w nowej odsłonie. Szef kuchni Arkadiusz Wilamowski opracował autorskie, innowacyjne menu oparte na kulinarnym dziedzictwie Francji z polskimi akcentami. Wilamowski korzysta wyłącznie z produktów najwyższej jakości, wiele z nich pochodzi
z hodowli biodynamicznych we Francji, jak i w Polsce. Zdaniem szefa kuchni, polskie warzywa są często lepsze od tych, które możemy znaleźć we Francji. Miejsce słynie również z unikalnych sosów serwowanych do większości potraw.
Restauracja wyróżnia się zmieniającym się cyklicznie menu degustacyjnym w formie carte blanche, którego magia polega na zaskoczeniu. Gość do samego końca nie wie, co dostanie
na talerzu. W karcie bowiem widnieje tylko informacja, czy będzie to mięso czy ryba. Menu zmienia się często, zgodnie z sezonowością produktów.
Menu a la carte, jest krótkie i również dopasowane do pór roku i składników gwarantujących świeżość, jakość i smak.
Jako jedna z niewielu restauracji w Warszawie, Chłodna 15 jest wyposażona w profesjonalne Homarium, w którym znajdują się owoce morza, głównie homary. Homar jest jednym
z ulubionych dań szefa kuchni, stąd występuje często w menu w różnych wariantach.
Chłodna 15 to nie tylko wyrafinowana oferta kulinarna. Warto również zapoznać się z kartą win, która składa się z 120 pozycji. Widnieją tam wina francuskie, włoskie, hiszpańskie,
a także polskie, amerykańskie i nowozelandzkie. Goście mogą zamawiać ponad 30 rodzajów win, w formie „na kieliszki”.
Niezwykle wysoki standard gotowania to zasługa szefa kuchni – Arkadiusza Wilamowskiego. Ma on zaledwie 25 lat, ale doświadczenia i pracy z najlepszymi, wielu kucharzy może
mu pozazdrościć. Wilamowski szkolił się w najlepszych szkołach gastronomicznych we Francji, między innymi w uznanej i cenionej Bar-le-Duc. Jest jednym z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy młodego pokolenia. Doskonale wie, w jaki sposób powinno funkcjonować miejsce wyjątkowej klasy, gdyż doświadczenie zdobywał pod okiem największych mistrzów gastronomii. Pracował m.in.: w londyńskich restauracjach Alain Ducasse by Dorchester***Michelin, Claude Bosi, Hibiskus **Michelin, Pierre Gagnaire Sketch **Michelin oraz we Francji, Le Petit Nice Passedat ***Michelin Gerald Passedat, pięciogwiazdkowym Hotelu Sofitel La Citadelle w Metz * Michelin Christopher Dufosse oraz Jean Clude Lamaze Maitre de cuisine* Michelin. Gotował też u Oliviera Valade w restauracji „La Gouesniere” oraz warszawskiej Restauracji Tamka 43 piastując stanowisko szefa.
Chłodna 15 Warsaw
- Godziny otwarcia
-
Wtorek:12:00 - 15:00Środa:12:00 - 15:00Czwartek:12:00 - 15:00Piątek:12:00 - 15:00Sobota:12:00 - 15:00
- Parking
- Firma posiada parking.
- Telefon kontaktowy
- +48730737644
- Linki
- Konta społecznościowe
- Słowa kluczowe
- kuchnia francuska, restauracja francuska (kuchnia regionu południowo-zachodniego), kuchnia francuska
Restauracja Chłodna 15 Opinie i oceny
Jak oceniasz tę firmę?
Czy jesteś właścicielem tej firmy? Jeśli tak, nie trać okazji na aktualizację profilu firmy, dodawanie produktów, ofert i wyższą pozycję w wyszukiwarkach.